Yeast-free pizza #

Pizza senza lievito

Capita di decidere all’ultimo minuto cosa cucinare su richiesta dei conviviali. Si può fare.
Così ecco una pizza senza lievito, preparndo l’impasto circa 2 ore prima di portarlo a cottura per permettere agli ingredienti secchi (farina)di assorbire l’acqua e attivare un naturale processo di fermentazione (da cui deriva anche la lievitazione).

Ingredienti:
200 gr farina integrale
150 gr semola rimacinata integrale
1 cucchiaio olio e.v.o.
1 pizzico scarso di sale
acqua q.b.

Mescolare le farine e quindi incorporare il resto degli ingredienti. Tenere un impasto idratato per poterlo poi stendere nella teglia da forno. Se troppo secco infatti, risulterà più duro.

Procedura per infornare:
prendere l’impasto, manipolarlo velocemente con un po’ di farina di semola integrale e stenderlo sulla teglia da forno coperta con carta da forno, appiattendo l’impasto con i polpastrelli e con delicatezza per non compattarlo troppo; è possibile utilizzare anche un mattarello, se preferite, avendo l’accortezza di fre più passaggi delicati in modo da non indure l’impasto con la troppa pressione.

In forno preriscaldato a 250° cuocere 10 minuti circa l’impasto.

Intanto preparara la farcia di verdure, composta da: pomodorini secchi ammollati precedentemente, tagliati a piccoli pezzi, cipolla bianca tagliata a fette e cavolo romano già lessato, tagliato a tocchetti.

Sfornare la base pizza e farcirla, rimettere in forno abbassando a 200° e cuorere altri 10 muniti circa (in base a grado cottura delle verdure, appena imbruniscono è pronta).

Sfornare e farcire con formaggio burrata (oppure altro formaggio di vostro gradimento), un filo di olio e.v.o. e origano (facoltativo) e peperoncino.

Alternare lievitati con non lievitati aiuta l’oganismo a ripulirsi e variare il consumo i prodotti da forno.
Una sorta di variazione a tema 😉

buon appetito!

by tania

Yeast-free pizza

It happens to decide at the last minute what to cook at the request of the convivials. It can be done.
So here is a pizza without yeast, preparing the dough about 2 hours before cooking it to allow the dry ingredients (flour) to absorb the water and activate a natural fermentation process (from which leavening also derives).

Ingredients:
200 gr wholemeal flour
150 gr wholemeal re-milled semolina
1 tablespoon extra virgin olive oil
1 small pinch of salt
water q.s.

Mix the flours and then incorporate the rest of the ingredients. Keep a moisturized dough to be able to then roll it out in the oven pan. In fact, if it is too dry, it will be harder.

Procedure for baking:
take the dough, manipulate it quickly with a little wholemeal semolina flour and spread it on the baking sheet covered with baking paper, flattening the dough with your fingertips and gently so as not to compact it too much; you can also use a rolling pin, if you prefer, having the forethought of several delicate passages so as not to harden the dough with too much pressure.

In a preheated oven at 250 °, bake the dough for about 10 minutes.

Meanwhile, prepare the vegetable filling, consisting of: dried tomatoes previously soaked, cut into small pieces, white onion cut into slices and already boiled Roman cauliflower, cut into chunks.

Remove the pizza base from the oven and fill it, put it back in the oven at 200 ° and cook another 10 minutes (depending on how well the vegetables are cooked, they are ready as soon as they turn brown).

Remove from the oven and fill with burrata cheese (or other cheese of your choice), a drizzle of extra virgin olive oil. and oregano (optional) and chili.

Alternating leavened with unleavened products helps the organization to clean up and vary the consumption of baked goods.
A kind of themed variation;)

enjoy your meal!

by tania

Pubblicato da taniapizzamiglio

IPHM member, EBSA member, naturopath, holistic operator, HSE technician, education and social communication assistant, ed. mindfulness, op. international cooperation development projects, etc.

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