#Se non è zuppa è vellutata/If it’s not soup it’s velvety 🍜

Se non è zuppa è vellutata

Attualmente nella stagione delle verze, una delle preparazioni, oltre alle verze come contorno lessate, in agro con aglio, con le erbe aromatiche o come condimento di riso o pasta, verze e polenta con formaggio di capra stagionato, è la zuppa di verze carote e patate, nel gusto di masticare i quadrotti delle verdure.
Ma sicuramente una sperimentazione che merita essere provata è la vellutata di verza, di cui una ricetta, non unica modalità ovviamente.
Una delle ricette della vellutata di verza che rivisiterei e personalizzerei diventerebbe:
ingredienti:

  • verza
  • patate
  • cipolla rossa
  • olio extravergine di oliva
  • pepe in grani macinato, noce moscata (cumino facoltativo o variante con curcuma)
  • erbe aromatiche disponibili (salvia o rosmarino o estragone) ed erba cipollina essiccata, prezzemolo fresco.

Per la cottura io uso sempre la base semplice con acqua, mentre se leggete i ricettari troverete l’uso di brodo vegetale o di carne.
Quando le verdure risultano cotte, frullarle e impiattare servendo la vellutata calda.
Una volta impiattata è possibile spolverare con granella di frutta secca nostrana (nocciole o noci o pistacchi) oppure aggiungere qualche castagna (ovviamente mondata e bollita con le verdure stesse) oppure semi di canapa macinati al momento, e accompagnata con fetta di pane integrale fatto in casa e un filo di olio evo e trito di prezzemolo.
Buona degustazione.

If it’s not soup it’s velvety

Currently in the cabbage season, one of the preparations, in addition to boiled cabbage as a side dish, in a sour sauce with garlic, with aromatic herbs or as a condiment for rice or pasta, cabbage and polenta with aged goat cheese, is the carrot and cabbage soup potatoes, in the taste of chewing the squares of vegetables.
But certainly an experiment that deserves to be tried is cabbage soup, of which one recipe, not the only method obviously.
One of the cabbage soup recipes that I would revisit and customize would be:
ingredients:

  • cabbage
  • potatoes
  • Red onion
  • extra virgin olive oil
  • ground peppercorns, nutmeg (optional cumin or variant with turmeric)
  • available aromatic herbs (sage or rosemary or tarragon) and dried chives, fresh parsley.

For cooking I always use the simple base with water, while if you read the recipe books you will find the use of vegetable or meat broth.
When the vegetables are cooked, blend them and serve the soup hot.
Once served, it is possible to sprinkle with local dried fruit grains (hazelnuts or walnuts or pistachios) or add a few chestnuts (obviously peeled and boiled with the vegetables themselves) or freshly ground hemp seeds, and accompanied with a slice of homemade wholemeal bread house and a drizzle of extra virgin olive oil and chopped parsley.
Good tasting.

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Pubblicato da taniapizzamiglio

IPHM member, EBSA member, naturopath, holistic operator, HSE technician, education and social communication assistant, ed. mindfulness, op. international cooperation development projects, etc.

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